Izposoja opažev: učinkovito orodje za gradbeno dejavnost

Oživitev gradbeništva je povzročila, da je tudi izposoja gradbene opreme vse večji predmet povpraševanja. Trenutno je v ospredju tako imenovana monolitna gradnja, ki se lahko pohvali s svojo vzdržljivostjo in stabilnostjo. Za takšen način gradnje pa so obvezni sestavni deli različni opažni sistemi, od katerih je odvisna tudi sama kakovost gradnje.

Gradbeni opaž je tako izjemno pomemben del gradbene opreme. Od njegove kakovosti je odvisna kakovost in statika gradnje, zato si kot izvajalci ne smete privoščiti nobene napake. Ker pa tovrstni gradbeni opaži niso tako poceni, se mnogi izvajalci gradbenih storitev velikokrat vprašate, ali je bolje kupiti, izdelati ali si izposoditi gradbeni opaž. Nekateri celo menite, da si je bolje izposoditi kakovosten opaž, kot pa kupiti slabega; to je zagotovo eden od najpomembnejših dejavnikov, ko tehtate, ali se vam izposoja izplača ali ne.

Izposoja – nakup – lastna izdelava?

Za katero od zgoraj navedenih možnosti se boste odločili, je odvisno od različnih okoliščin. V določenih situacijah je nakup res morda najboljša možnost, v drugih situacijah pa je lahko izposoja gradbenega opaža ugodnejša. Lastna izdelava takšnega gradbenega opaža poveča predvsem čas gradnje, ki vključuje čas za namestitev, čas za vlivanje betona, utrjevanje betona in še čas za demontažo. Zadnja možnost pride tako v poštev le za manjše hobi projekte, kot je na primer betoniranje ograje.

Glede na to, da zgradbe zahtevajo različne vrste opažnih sistemov, kot so na primer za stene, stebre, zaobljene površine, oporne zidove ali vence, njihov nakup ni vedno koristen. Kar predstavljajte si, koliko različnih vrst opažnih sistemov bi morali imeti, da bi popolnoma zadostili zahtevam celotne vaše gradbene storitve. Da ne govorimo o tem, da je potrebno za določen gradbeni projekt imeti na voljo veliko kvadratnih metov takšnega opaža. Številni gradbinci ste tako že dolgo nazaj spoznali, da je velika zaloga lastnih opažnih elementov izjemno negospodarna za poslovanje.

Nakup katere koli opreme je smiseln, če veste, da jo boste večkrat in konstantno uporabljali v določenem časovnem obdobju. Nakup dragih opažev le za eno hišo je iracionalna odločitev, saj po konkretnem gradbenem projektu opaž ne bo več potreben. Ta opaž je potrebno po uporabi še primerno shraniti in določen del stroškov nameniti za njegovo vzdrževanje. Zato se nakup takšnih opažev splača le večjim podjetjem, ki gradijo v velikih količinah. V nasprotnem primeru je predvsem za manjša gradbena podjetja boljša izbira izposoja opažnih elementov.

Kdaj se izposoja izplača?

Če sodite v skupino manjših gradbenih podjetij, potem se vam skoraj zagotovo bolj izplača izposoja opaža. Zasledili smo podatek, da se nakup gradbene opreme izplača le v primeru, če se le ta uporablja kontinuirano vsaj 9 mesecev ali več. V nasprotnem primeru je bolj ekonomična izposoja. Ne le, da boste s tem privarčevali, ampak bo vaše delo na terenu tudi učinkovitejše, saj vam ne bo potrebno skrbeti za transport, vzdrževanje ali shranjevanje opažnih elementov. Manjša podjetja namreč običajno tudi nimajo večjih prostorov za shranjevanje, zato si opaž raje izposodijo.

Izbira opažev pri določenem gradbenem projektu je odvisna predvsem od vrste objekta, opažne tehnologije ter zmogljivosti in usposobljenosti izvajalca gradbenih del. Zato se izposoje poslužujejo tudi večja podjetja, predvsem kadar gre za specifično oziroma nestandardno arhitekturno gradnjo. V tem primeru pride bolj v poštev izposoja opaža za betoniranje opornih zidov, podhodov ali predorov. V mnogih situacijah vam najemodajalci ponudijo tudi svetovanje, kar je dobrodošlo predvsem za manjša gradbena podjetja, ki nimajo zaposlenih tovrstnih strokovnjakov.

Prednosti izposoje

Izposoja opažev znatno zmanjša materialne in časovne stroške ter vam tako prihrani čas, delo in denar. Izposoja prav tako ponuja bolj prilagodljivo in manj tvegano možnost. Izposodite si toliko opaža, kot ga dejansko potrebujete in tiste vrste, ki so primerne za vaš gradbeni projekt. Prav tako pri izposoji ni nobene dodatne potrebe po nakupu dodatnih elementov, kot so na primer razni vtiči ali sponke.

Delo na terenu je z izposojo veliko bolj učinkovito. Gradbeno podjetje se tako popolnoma lahko posveti izključno svoji primarni dejavnosti in si poenostavi poslovanje. Hitra razpoložljivost opažnih plošč na terenu omogoča večjo učinkovitost in s tem zmanjšan čas gradnje in izboljšanje kakovosti gradbenih projektov. Dokazano je, da kakovostne opažne plošče izboljšajo kakovost površine stene kar pozitivno vpliva na nadaljnjo dodelavo.

Izposoja opaža pa rešuje tudi druga vprašanja, kot so na primer transport, vzdrževanje in shranjevanje. Vzdrževanje opaža zahteva veliko mero natančnosti, saj ga je potrebno po vsaki uporabi temeljito očistiti in odstraniti morebitne žeblje, sponke ali beton. Najemodajalci imajo za to vrsto dela posebej zaposlene delavce, ki v delavnicah ustrezno poskrbijo za morebitno obdelavo in popravilo. Prav tako vam ni potrebno skrbeti za transport, saj vam vse elemente pripelje na teren najemodajalec. Le ta vam nudi tudi celotno tehnično podporo in svetovanje s strani izkušenih inženirjev, če jo seveda potrebujete.

Kaj se lahko izposoja?

Za vsak gradbeni projekt so potrebni ustrezni opažni sistemi in komponente, brez katerih gradnja ne bi bila možna. Za izposojo so vam na primer tako na voljo opažne plošče iz različnih vrst lesa, v različnih dimenzijah in izvedbah, opažne mize za betoniranje plošč pri visokih gradnjah ali plastični opaž za gradnjo stebrov in visokih pregrad. Poleg tega vam je na voljo izposoja opažnih sistemov za posebne oblike gradnje, kot so na primer enostranski opaž za gradnjo opornih zidov in dozidave, opaž za izdelavo vencev in obrob, opaž za gradnjo odprtih predorov in podhodov. Poleg opažnih sistemov pa si lahko izposodite tudi vso dodatno potrebno opremo, kot so na primer univerzalni vtiči, sponke, ograje, regal, vijaki ali razni nosilci.

Za konec naj še omenimo dejstvo, da je potrebno biti pri izposoji opažnih sistemov pozoren, da izberete zanesljivega ponudnika, ki izposoja kakovostne opažne sisteme. Le kakovosten opažni sistem vam bo omogočal učinkovito in kakovostno gradnjo, v nasprotnem primeru pa se boste v času gradnje lahko soočali s številnim problemi. Vezane plošče morajo biti zato izdelane iz masivnega brezovega lesa. Nuditi morajo odpornost na vodo in hkrati prenesti velike kemično toplotne obremenitve. Materiali morajo zagotavljati vsaj 50 do 100 ciklov uporabe. Na trgu je veliko opažev, ki so slabe kakovosti, zato previdnost pri izbiri nikoli ni odveč.

p.s. Imate tudi vi zanimiv gradbeni projekt, pri katerem potrebujete opaže? Pišite nam na:

  • 📧 erik.zupancic@opazi.si ali nas pokličite na
  • 📱 031-341-262.